Faszerowane ziemniaki nadziewane mięsem mielonym

Faszerowane ziemniaki nadziewane mięsem mielonym to aromatyczne i sycące danie, które doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację. Ziemniaki są ugotowane, rozcięte na pół i wydrążone, a następnie nadziewane smażonym mięsem mielonym z dodatkiem przypraw i warzyw. Całość jest pieczona w piekarniku aż do uzyskania złocistej skórki. Danie to zachwyca prostotą wykonania i bogatym smakiem, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych i pożywnych potraw.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do momentu, aż staną się miękkie.
  2. W międzyczasie podsmaż mięso mielone na patelni, dodając przyprawy według własnego uznania (np
  3. Gdy mięso będzie gotowe, odcedź je z tłuszczu i odstaw na bok.
  4. Gdy ziemniaki będą gotowe, odcedź je i pozostaw do ostygnięcia.
  5. Odstawione ziemniaki przekrój na pół i wydrąż łyżeczką ich środek, pozostawiając warstwę na dnie.
  6. Masę ziemniaczaną z wydrążonych ziemniaków wymieszaj z mielonym mięsem i ewentualnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
  7. Faszeruj ziemniaki przygotowanym nadzieniem.
  8. Posyp ziemniaki startym żółtym serem.
  9. Wstaw ziemniaki do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż ser się roztopi i potrawa się zarumieni.
  10. Gotowe ziemniaki faszerowane mięsem mielonym podawaj od razu, udekorowane posiekaną natką pietruszki.
Faszerowane ziemniaki nadziewane mięsem mielonym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Faszerowane ziemniaki nadziewane mięsem mielonym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up