Gulasz z karkówki z pieczarkami

Gulasz z karkówki z pieczarkami to aromatyczne danie, które zaskakuje intensywnym smakiem i idealnie komponuje się z dodatkiem wybranego dodatku. Karkówka duszona z warzywami, przyprawami i pieczarkami staje się miękką i soczystą potrawą, która rozgrzewa zimą oraz dodaje energii w chłodniejsze dni. Podawana z kluskami lub kaszą sprawia, że danie staje się pełnowartościowym posiłkiem, który cieszy podniebienie i wypełnia żołądek.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej 2 łyżki smalcu lub oleju w garnku lub urządzeniu wielofunkcyjnym.
  2. Pokrój kilogram łopatki pieprzowej w kostkę i dopraw solą oraz pieprzem, a następnie podsmaż przez około 2 minuty.
  3. Dodaj przyprawy: paprykę wędzoną, paprykę słodką, paprykę ostrą i wszystko razem wymieszaj.
  4. Dodaj pokrojoną w kosteczkę większą cebulę i smaż kolejne 2 minuty.
  5. Dodaj marchewkę, pół papryki oraz pokrojone pieczarki (200g), wszystko wymieszaj i wrzuć do garnka.
  6. Dodaj 1 pełną łyżeczkę koncentratu pomidorowego, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w kulkach oraz 1 łyżkę sosu sojowego (lub sól), wymieszaj wszystko.
  7. Wlej 0,5 litra bulionu lub wody do garnka, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  8. Zamknij garnek i ustaw gotowanie pod ciśnieniem na 30 minut (dłużej, jeśli kostki mięsa są większe).
  9. Gdy upłynie czas, wypuść ciśnienie z garnka, otwórz pokrywę, sprawdź gotowość mięsa.
  10. Zagęść gulasz: rozrob łyżkę mąki w wodzie ze śmietanką, dodaj do garnka i zagotuj.
  11. Wymieszaj, dopraw do smaku, np
  12. Podawaj gulasz i ciesz się pysznym daniem!
Gulasz z karkówki z pieczarkami

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Gulasz z karkówki z pieczarkami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up