Gulasz z kurczaka w sosie własnym

Gulasz z kurczaka w sosie własnym to prosty i smaczny sposób przygotowania dania, które zasmakuje każdemu. Miękkie kawałki kurczaka duszone są w aromatycznym sosie z warzywami i przyprawami, co nadaje potrawie głęboki i intensywny smak. To doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny, którą można podać z kuskusem lub ziemniakami.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obierz jedną czerwoną paprykę, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Pokrój pęczek dymki oraz drobno pokrojoną cebulę
  3. Obierz i drobno posiekaj dwa ząbki czosnku
  4. Pokrój trzy duże pieczarki w plastry.
  5. Obraną marchewkę pokrój w plastry.
  6. Obrany czosnek posiekaj
  7. Usuń nasiona z dwóch papryczek chili i pokrój je w całości (lub drobno, jeśli chcesz łagodniejszy smak).
  8. Pokrój 750g mięsa z kurczaka na mniejsze kawałki.
  9. Rozgrzej 2-3 łyżki oleju rzepakowego na patelni, obsmaż mięso kurczaka z solą i pieprzem.
  10. Dodaj pokrojone warzywa (cebula, papryka, chili, marchewka) i dus przez kilka minut.
  11. Dodaj pieczarki, czosnek, koncentrat pomidorowy, przyprawy (majeranek, papryka słodka, ostre papryka, wędzona papryka, sól, pieprz) i 500ml ciepłej wody
  12. Gotuj Gulasz z kurczaka przez 30-40 minut na średnim ogniu, przykrywając garnek
  13. Podawaj posypany natką pietruszki i z dodatkiem śmietany
Gulasz z kurczaka w sosie własnym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Gulasz z kurczaka w sosie własnym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up