Hreczanyki podkarpackie: kotlety mielone z kaszą gryczaną

Hreczanyki podkarpackie to tradycyjne danie kuchni podkarpackiej składające się z kotletów mielonych z mięsa wieprzowego, z dodatkiem kaszy gryczanej. Danie to charakteryzuje się wyrazistym smakiem i aromatem, idealnym do serwowania na obiad lub kolację. Smakowite i sycące, doskonale sprawdzi się na rodzinnym stole.

Składniki

Przygotowanie

  1. Kaszę gryczaną ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  2. Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać olej roślinny, dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć.
  4. Następnie dodać marchewkę i smażyć razem aż warzywa będą miękkie.
  5. W rondlu rozgrzać odrobinę oleju, dodać pastę pomidorową i smażyć przez chwilę.
  6. Do pasty dodać mięso mielone, ciągle mieszając, aż mięso będzie podsmażone.
  7. Następnie dodać posiekany czosnek, liście laurowe, sól i pieprz do smaku
  8. Do mięsa dodać ugotowaną kaszę gryczaną i wymieszać.
  9. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  10. Na wierzch dania wylać śmietanę, posypać czarnym pieprzem i solą.
  11. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 50 minut, aż danie się zarumieni.
Hreczanyki podkarpackie: kotlety mielone z kaszą gryczaną

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Hreczanyki podkarpackie: kotlety mielone z kaszą gryczaną, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up