Jak zrobić sałceson z głowizny

Sałceson z głowizny to tradycyjne danie mięsne, które przygotowuje się z rosołu z głowy świni, a następnie formuje w foremkach i studzi. W rezultacie uzyskuje się delikatny, lekko żelujący w smaku wędlinę. Sałceson można podawać na kanapkach, jako dodatek do sałatek lub jako składnik przekąsek na imprezach. Proces przygotowania tego dania jest czasochłonny, ale efekt końcowy wart jest wysiłku.

Składniki

Przygotowanie

  1. Proszę poprosić rzeźnika o przecięcie głowy wieprzowej na pół lub nawet na czwarte.
  2. Przygotuj marynatę solną: do plastikowej lub ceramicznej misy dodaj 1 kg soli, litr gorącej wody i dwa litry zimnej wody.
  3. Zamarynuj głowę wieprzową w marynacie na 24 godziny.
  4. Po 24 godzinach, gotuj głowę wieprzową w garnku z wodą, cebulą, marchewką, liściem laurowym, ziołami i pieprzem przez 4-5 godzin.
  5. Po ugotowaniu, wyjmij głowy, pozwól im ostygnąć, a następnie oddziel mięso od kości.
  6. Oczyść wywar z warzyw i gotuj, klarujac go tłuszczem z warzyw, białkiem jajka i ciętymi warzywami.
  7. Umieść mięso w misce, dodaj sok z cytryny, brine, sól, pieprz, natkę pietruszki i trochę wywaru, wymieszaj.
  8. Umieść mięso w foremce na chleb, zalej resztą wywaru i przykryj folią
  9. Wyjmij brawn z foremki, pokrój na kawałki i podawaj np
  10. Możesz także schłodzony wywar zagęścić i zamrozić do przyszłego użycia.
Jak zrobić sałceson z głowizny

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Jak zrobić sałceson z głowizny, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up