Kalafior w zalewie słodko-kwaśnej

Kalafior w zalewie słodko-kwaśnej to prosty i pyszny przepis na klasyczną przekąskę. Kalafior jest gotowany na pół twardo, a następnie zalewany sosem z octu, cukru, wody i przypraw. Po schłodzeniu w lodówce nabiera intensywnego smaku i idealnie nadaje się jako dodatek do dań głównych lub jako samodzielna przekąska.
Składniki
Przygotowanie
- Obranie i podzielenie kalafiora na różyczki.
- Wstawienie kalafiora do garnka i zalewamy wrzącą wodą.
- Gotowanie kalafiora przez około 5-7 minut, aż będzie miękki, ale nadal chrupiący.
- Odstawienie kalafiora do ostudzenia.
- Przygotowanie zalewy słodko-kwaśnej: w rondelku zagotowanie octu, wody, cukru, soli i ewentualnie innych przypraw.
- Dodanie do zalewy pokrojonych w plastry cebuli.
- Gotowanie zalewy z cebulą przez około 5 minut.
- Ostudzenie zalewy.
- Umieszczenie wystudzonego kalafiora w słoikach.
- Zalewanie kalafiora zalewą słodko-kwaśną.
- Zakręcenie słoików i pozostawienie ich do wystygnięcia.
- Przechowywanie kalafiora w zalewie w lodówce przez minimum kilka godzin przed podaniem.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kalafior w zalewie słodko-kwaśnej, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również