Kalafior zapiekany z mięsem mielonym

Kalafior zapiekany z mięsem mielonym to pyszna i sycąca potrawa, idealna na obiad dla całej rodziny. Kalafior gotowany jest do lekko miękkości, a następnie mieszany z sosem mięsnym z dodatkiem warzyw i przypraw. Całość jest posypywana serem i zapiekana w piekarniku, aż do uzyskania złocistej skórki. Danie to zachwyca smakiem i aromatem, a dodatkowo jest proste w przygotowaniu.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obranie i przeciśnięcie ząbków czosnku przez praskę.
  2. Dodanie zmielonej karkówki do miseczki i doprawienie jej mielonym pieprzem, solą, słodką mieloną papryką, słodką mieloną wędzoną papryką oraz ewentualnie ostrą papryką lub pieprzem cayenne.
  3. Wymieszanie mięsa i przypraw, a następnie odstawienie na bok.
  4. Przygotowanie kalafiora: usunięcie twardych liści i środka, pokrojenie kalafiora w plastry.
  5. Układanie plastry kalafiora na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Przygotowanie mieszanki z oleju, soli, granulowanego czosnku, słodkiej mielonej papryki i ewentualnie ostrej papryki
  7. Posmarowanie każdej części kalafiora przygotowaną mieszanką.
  8. Posmarowanie kalafiora pasatą pomidorową.
  9. Układanie mielonego mięsa na wierzchu kalafiora, dociskanie go dłonią.
  10. Posypanie kalafiora żółtym startym serem (mozzarella lub Gouda).
  11. Pieczenie:
  12. Wstawienie kalafiora do nagrzanego piekarnika (190 stopni Celsjusza) i pieczenie przez około 30 minut, aż kalafior będzie miękki.
  13. Posypanie kalafiora dodatkową warstwą startego sera.
  14. Ponowne wstawienie do piekarnika na około 10-15 minut, aż ser się stopi i zacznie rumienić.
  15. Podanie:
  16. Wyjęcie zapiekanego kalafiora z piekarnika i podanie na talerzach.
  17. Ewentualne skosztowanie i ewentualne udekorowanie potrawy.
Kalafior zapiekany z mięsem mielonym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kalafior zapiekany z mięsem mielonym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up