Karkówka pieczona z kapustą kiszoną

Karkówka pieczona z kapustą kiszoną to tradycyjne danie, które idealnie komponuje się z chłodnymi wieczorami. Mięso jest soczyste, aromatyczne i delikatne, a kwaszona kapusta dodaje mu wyjątkowego smaku. To proste danie, które zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozbij karkówkę lekko i posyp solą, pieprzem, ostrą papryką oraz kuminem.
  2. Rozgrzej patelnię i dodaj olej roślinny.
  3. Wyłóż kapustę kiszoną do naczynia do zapiekania, dodaj liście laurowe.
  4. Podsmaż karkówkę z obu stron przez około 3 minuty.
  5. Połóż karkówkę na kapuście, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek posiekany.
  6. Zalej całość połową szklanki gorącej wody.
  7. Posyp całość posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem.
  8. Przykryj naczynie i wstaw do nagrzanego piekarnika na 60 minut w temperaturze 190 stopni C.
  9. Po upływie 60 minut, zdejmij przykrycie i piecz jeszcze 20 minut.
  10. Po tym czasie danie powinno być gotowe
Karkówka pieczona z kapustą kiszoną

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Karkówka pieczona z kapustą kiszoną, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up