Karkówka pieczona z kapustą kiszoną

Karkówka pieczona z kapustą kiszoną to tradycyjne danie, które idealnie komponuje się z chłodnymi wieczorami. Mięso jest soczyste, aromatyczne i delikatne, a kwaszona kapusta dodaje mu wyjątkowego smaku. To proste danie, które zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Składniki
Przygotowanie
- Rozbij karkówkę lekko i posyp solą, pieprzem, ostrą papryką oraz kuminem.
- Rozgrzej patelnię i dodaj olej roślinny.
- Wyłóż kapustę kiszoną do naczynia do zapiekania, dodaj liście laurowe.
- Podsmaż karkówkę z obu stron przez około 3 minuty.
- Połóż karkówkę na kapuście, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek posiekany.
- Zalej całość połową szklanki gorącej wody.
- Posyp całość posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem.
- Przykryj naczynie i wstaw do nagrzanego piekarnika na 60 minut w temperaturze 190 stopni C.
- Po upływie 60 minut, zdejmij przykrycie i piecz jeszcze 20 minut.
- Po tym czasie danie powinno być gotowe
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Karkówka pieczona z kapustą kiszoną, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również