Karkówka pod pierzynką z pieczarkami i cebulą

Karkówka pod pierzynką z pieczarkami i cebulą to aromatyczne danie, które zachwyca intensywnym smakiem i delikatnością mięsa. Soczysta karkówka, smażona z pieczarkami i cebulą w chrupiącej 'pierzynce', idealnie komponuje się z dodatkiem ziemniaków lub kaszy. To pyszna propozycja na obiad, która zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Składniki

Przygotowanie

  1. Oprószyć plastry karkówki z obu stron solą, pieprzem, papryką, granulowanym czosnkiem, majerankiem i mąką.
  2. Smażyć karkówkę na niewielkiej ilości tłuszczu do zrumienienia z obu stron.
  3. Na tej samej patelni smażyć posiekaną cebulę, a po kilku minutach dodać pieczarki oraz posiekany czosnek.
  4. Przenieść mięso z powrotem na patelnię i dodać listki laurowe oraz ziele angielskie.
  5. Zalać wszystko wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut lub dłużej, aż mięso będzie bardzo miękkie.
  6. W razie szybkiego wyparowania płynu, uzupełnić go wodą.
  7. Zagęścić sos skrobią ziemniaczaną rozmieszaną z wodą.
  8. Posypać potrawę posiekaną natką pietruszki.
  9. Sprawdzić i ewentualnie doprawić całość.
  10. Podawać karkówkę pod pierzynką z pieczarkami i cebulą np
  11. Finalnie zachęcić do sprawdzenia pełnego przepisu pod filmem i odwiedzenia strony autora.
Karkówka pod pierzynką z pieczarkami i cebulą

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Karkówka pod pierzynką z pieczarkami i cebulą, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up