Kluski śląskie z sosem grzybowym

Kluski śląskie z sosem grzybowym to tradycyjne danie kuchni śląskiej, które wyróżnia się prostotą i smakiem. Kluski przygotowuje się z ziemniaków i mąki, a sos grzybowy z suszonych grzybów, cebuli, śmietany i przypraw. Danie doskonale komponuje się z kawałkiem smażonej kiełbasy i świeżym koprem. Doskonała propozycja na obiad lub kolację.
Składniki
Przygotowanie
- Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości.
- Przeciskamy gorące ziemniaki przez praskę do ziemniaków.
- Pozostawiamy ziemniaki do wystygnięcia.
- Gdy ziemniaki wystygną, wygładzamy je i dzielimy na 4 części.
- Do jednej z części ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną i jajko.
- Dokładnie mieszamy składniki aż uzyskamy jednolitą masę.
- Formujemy kulkę, lekko ją spłaszczamy i tworzymy dziurkę, formując kluski.
- Gotujemy wodę, dokładnie ją solimy.
- Wrzucamy kluski do gotującej się wody, unikając bulgotania wody.
- Czekamy aż kluski wypłyną na powierzchnię, następnie gotujemy je przez około 2 minuty.
- Podajemy kluski z sosem grzybowym lub gulaszem.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kluski śląskie z sosem grzybowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również