Koszyczki z ciasta francuskiego z łososiem

Przepis na koszyczki z ciasta francuskiego z łososiem to prosta i smaczna przekąska idealna na przyjęcia i spotkania ze znajomymi. Delikatne ciasto francuskie w formie koszyczków wypełnione kremowym łososiem, koperkiem i świeżym szczypiorkiem to doskonałe połączenie smaków. Przygotowanie tego dania jest szybkie i łatwe, a efekt końcowy z pewnością zachwyci Twoich gości.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Roztaw ciasto francuskie i pokrój je na mniejsze kawałki.
  3. Ułóż kawałki ciasta francuskiego w foremkach na muffiny, tworząc koszyczki, i delikatnie dociskając do dna i boków foremek.
  4. Ubij białko jaja z żółtkiem i posmaruj nim przygotowane koszyczki z ciasta francuskiego.
  5. Piecz koszyczki w rozgrzanym piekarniku przez 10-12 minut, aż staną się złociste i chrupiące.
  6. W międzyczasie, przygotuj nadzienie: w misce wymieszaj rozdrobnionego łososia wędzonego, serek śmietankowy, sok z cytryny, posiekane natkę pietruszki oraz szczypiorek.
  7. Dodaj pokrojone awokado do nadzienia i delikatnie wymieszaj.
  8. W innej misce przygotuj drugie nadzienie, mieszając pokrojony łosoś wędzony, majonez, posiekany szczypiorek, sok z cytryny, sól oraz pieprz.
  9. W kolejnej misce przygotuj sos kremowy, mieszając serek śmietankowy, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki, śmietanę, kapary, sól oraz awokado.
  10. Po upieczeniu koszyczków z ciasta francuskiego, wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  11. Napełnij przygotowane koszyczki naprzemiennie nadzieniami z łososia, dodając również sos kremowy.
  12. Na wierzch każdego koszyczka dodaj kawałek ośmiornicy w zalewie.
  13. Danie możesz udekorować dodatkowymi kawałkami avocado, pomidorkami koktajlowymi lub listkami rukoli.
  14. Smacznego!
Koszyczki z ciasta francuskiego z łososiem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Koszyczki z ciasta francuskiego z łososiem, możesz odwiedzić kategorię Przekąski na imprezę.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up