Kotlety mielone w sosie własnym

Kotlety mielone w sosie własnym to klasyczne danie, które zachwyca prostotą i smakiem. Mięsne kotlety podsmażane na patelni, a następnie duszone w aromatycznym sosie z własnych soków mięsnych, cebuli i przyprawach, sprawiają, że potrawa ta jest niezwykle soczysta i aromatyczna. To idealny wybór dla miłośników domowych obiadów, które rozgrzewają i dodają energii.

Składniki

Przygotowanie

  1. W misce wymieszać 1 kg mięsa mielonego wołowego z 2 jajkami, 1/2 szklanki bułki tartej, 1/4 szklanki mleka, solą, pieprzem, majerankiem i ostrą papryką.
  2. Podzielić mięso na 8 równych części i uformować z nich kotlety, do środka każdego kładąc po kawałku ogórka konserwowego, papryki, boczku wędzonego i cebuli.
  3. Obtoczyć kotlety w mące.
  4. Usmażyć kotlety na patelni na mocno złoty kolor.
  5. Wlać bulion lub wodę (500 ml) do patelni.
  6. Dodać liść laurowy i ziele angielskie.
  7. Dusić kotlety pod przykryciem przez 30 minut, obracając je co jakiś czas.
  8. Po ugotowaniu zrazów zdjąć je z patelni.
  9. Zagęścić sos mąką rozrobioną w wodzie, doprawiając go w razie potrzeby solą i pieprzem.
  10. Wrócić zrazy do sosu.
  11. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Kotlety mielone w sosie własnym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kotlety mielone w sosie własnym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up