Kotlety mielone z tartym żółtym serem

Kotlety mielone z tartym żółtym serem to prosty i smaczny przepis na tradycyjne danie kuchni domowej. Połączenie mięsa mielonego z dodatkiem startego żółtego sera nadaje potrawie wyjątkowego smaku i aromatu. Kotlety można podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do ziemniaków lub sałatki. Idealne rozwiązanie na szybki i pożywny obiad dla całej rodziny.
Składniki
Przygotowanie
- Bułkę zalewamy połową szklanki mleka i odstawiamy na 15 minut.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę.
- Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- 3 ugotowane na twardo jajka również ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno siekamy.
- Do startych jajek dodajemy 2 łyżki majonezu, sól, świeżo mielony pieprz oraz drobno siekany koperek, dokładnie mieszamy.
- Do mięsa mielonego dodajemy 1 jajko, 1 łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego, 2 łyżeczki musztardy, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku
- Dodajemy pokrojoną cebulę oraz namoczoną bułkę, dokładnie ją rozdrabniamy.
- Całość wstępnie mieszamy, a następnie wszystko wyrabiamy ręką.
- Formujemy duże kotlety i układamy na blaszce lub w naczyniu do zapiekania, robimy zagłębienia.
- Zagłębienia wypełniamy przygotowanym farszem, równomiernie rozprowadzamy i lekko dociskamy.
- Kotlety wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 40-50 minut.
- Na 10 minut przed końcem pieczenia kotlety posypujemy startym serem.
- Po wyjęciu z piekarnika posypujemy koperkiem.
- Gotowe kotlety podajemy.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kotlety mielone z tartym żółtym serem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również