Kotlety z brokuła i ziemniaków

Kotlety z brokuła i ziemniaków to smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych mięsnych kotletów. Dzięki połączeniu tych dwóch warzyw, danie nabiera lekkiego i oryginalnego smaku. Idealne jako danie główne lub dodatek do obiadu.
Składniki
Przygotowanie
- Gotujemy różyczki brokuła przez 5 minut w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy i zalewamy zimną wodą.
- W misce ścieramy na tarce 2 średnie ziemniaki.
- Dodajemy pokrojonego drobno brokuła, 1 średnią cebulę (czerwoną lub zwykłą), 1 posiekany ząbek czosnku, 60g drobno pokrojonego sera, 3 jajka, 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki, 1 łyżkę posiekanego koperku
- Dodajemy 1 pełną łyżkę mąki ziemniaczanej i 1 pełną łyżkę mąki pszennej, mieszamy
- Doprawiamy masę solą i pieprzem, krótko mieszamy.
- Rozgrzewamy olej, smażymy placuszki na średnim ogniu przez kilka minut z każdej strony.
- Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym.
- Gotowe placuszki można podawać
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kotlety z brokuła i ziemniaków, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również