Kotlety z jajek gotowanych wg siostry Anastazji

Kotlety z jajek gotowanych wg siostry Anastazji to proste i smaczne danie, które można przygotować w kilka chwil. Wystarczy ugotowane i obrane jajka zetrzeć na tarce, dodać posiekany koper oraz przyprawy, a następnie uformować kotlety panierowane w bułce tartej. Smażone na patelni lub upieczone w piekarniku będą doskonałą propozycją zarówno na obiad, jak i na przekąskę.
Składniki
Przygotowanie
- Pokrój pół dużej cebuli na kostkę.
- Rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę.
- Ściągnij skórkę z niedużej marchewki i zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach.
- Dodaj startą marchewkę do cebuli i podsmażaj na średnim ogniu aż marchewka trochę zmięknie.
- Odstaw marchewkę z cebulą do wystygnięcia.
- Drobno posiekaj pęczek szczypiorku.
- Zetrzyj ser żółty na tarce o dużych oczkach.
- Zetrzyj ugotowane na twardo jajka na tarce o dużych oczkach lub rozgnieć widelcem.
- Dodaj wystudzoną cebulę z marchewką, posiekany szczypiorek, starty ser, 1 surowe jajko, sól i pieprz do startych jajek.
- Wsyp 2 łyżki bułki tartej i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Uformuj kotlety z uzyskanej masy jajecznej.
- Panieruj każdy kotlet w bułce tartej.
- Rozgrzej olej na patelni i usmaż kotlety jajeczne na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z każdej strony.
- Odsącz usmażone kotlety na ręczniku papierowym.
- Podawaj i zajadaj! Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kotlety z jajek gotowanych wg siostry Anastazji, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również