Kotlety z pieczarek bez jajek

Kotlety z pieczarek bez jajek to prosty i smaczny przepis dla wegetarian. Wystarczy pokroić pieczarki, dodać przyprawy, bułkę tarta i formować kotlety. Następnie usmażyć na patelni z odrobiną oleju. Danie idealne na obiad lub jako dodatek do sałatek.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić jedną cebulę w kostkę i podsmażyć ją na patelni na masło klarowane lub olej.
  2. Pokroić pieczarki w kosteczkę i dodać je do podsmażonej cebuli, smażyć na dużym ogniu.
  3. Dodać ząbek czosnku do pieczarek i cebuli, smażyć aż czosnek puści aromat.
  4. Odstawić pieczarki z cebulą do ostygnięcia.
  5. Pokroić 5 ugotowanych na twardo jajek w kosteczkę, drobno posiekać natkę pietruszki.
  6. Dodać jajka, natkę pietruszki, surowe jajko, bułkę tartą (około 3 łyżek) do przestudzonych pieczarek z cebulą i czosnkiem.
  7. Doprawić masę solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  8. Formować kotleciki między dłońmi.
  9. Rozgrzać olej na patelni, smażyć kotlety z obu stron na rumiano na średnim ogniu.
  10. Podawać kotlety na talerzu i cieszyć się smakiem.
Kotlety z pieczarek bez jajek

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kotlety z pieczarek bez jajek, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up