Krem z gruszki i pietruszki

Krem z gruszki i pietruszki to orzeźwiające i nietypowe połączenie smaków. Świeże gruszki nadają mu słodycz, natomiast pietruszka dodaje delikatnej nuty ziołowej. W połączeniu z jogurtem greckim i odrobiną miodu powstaje lekki, a jednocześnie pełen aromatu krem idealny jako deser lub przekąska. Dodatek świeżych ziół lub orzechów nadaje dodatkowego wyrazu tej wyjątkowej kompozycji smakowej.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić 600g pietruszki i 3-4 średnie ziemniaki w kostkę.
  2. W garnku rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek, dodać 2 ząbki czosnku i przesmażyć przez kilka sekund.
  3. Dodać pokrojoną pietruszkę i ziemniaki, smażyć aż warzywa zaczną rumienić się.
  4. Obrać i pokroić 3 średniej wielkości gruszki w kostkę, usunąć nasiona.
  5. Dodać pokrojone gruszki do garnka ze smażonymi warzywami, smażyć przez kilka minut.
  6. Dolewać 1 litr rosołu lub bulionu, gotować aż warzywa będą miękkie.
  7. Dodać jedną szklankę mleka kokosowego, gotować jeszcze kilka minut.
  8. Na suchej patelni podsmażyć plastry boczku wędzonego na chrupiąco z obu stron.
  9. Zupę zmiksować na gładki krem.
  10. Doprawić solą, pieprzem, świeżo zmielonym imbirem.
  11. Ponownie zmiksować, aby wszystko się połączyło.
  12. Zupa gotowa do podania, można podać z usmażonymi plastrami boczku.
Krem z gruszki i pietruszki

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Krem z gruszki i pietruszki, możesz odwiedzić kategorię Zupy.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up