Krewetki w sosie winno maślanym

Krewetki w sosie winno maślanym to wyjątkowo aromatyczne danie, które zachwyca intensywnym smakiem i delikatną konsystencją. Krewetki podsmażone na maśle, podlane białym winem i delikatnie doprawione przyprawami, tworzą idealne połączenie o jedwabistym smaku i zapachu. Ten przepis doskonale sprawdzi się jako eleganckie danie obiadowe lub romantyczna kolacja we dwoje.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obierz i oczyść krewetki, usuwając skorupę i jelita.
  2. W rondelku rozpuść masło winne.
  3. Dodaj drobno posiekany czosnek i podsmaż go na maśle winnym.
  4. Dodaj krewetki do rondelka i smaż je przez kilka minut, aż się lekko zrumienią.
  5. Wlej białe wino i gotuj całość na małym ogniu, aż krewetki będą dobrze ugotowane.
  6. Dopraw sos solą i pieprzem według własnego uznania.
  7. Podawaj krewetki w sosie winno maślanym na gorąco, posypane świeżo posiekaną natką pietruszki.
Krewetki w sosie winno maślanym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Krewetki w sosie winno maślanym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up