Chrupiące ciasteczka bez masła i margaryny

Przepis na chrupiące ciasteczka bez masła i margaryny jest idealny dla osób szukających alternatywnych opcji wypieków. Zamiast tradycyjnego tłuszczu, ciasteczka uzyskują chrupiącą konsystencję dzięki dodatkowi oleju roślinnego. Dodatek płatków owsianych i orzechów nadaje im dodatkowego smaku i tekstury, sprawiając, że stają się ulubioną przekąską. Doskonałe na śniadanie, podwieczorek lub jako deser!
Składniki
Przygotowanie
- W misce umieścić 80 g miękkiego masła.
- Dodać 150 g zmielonych migdałów lub połowę tej ilości mąki kokosowej.
- Wbić dwa żółtka do miski z masłem i mąką.
- Dodać erytrol do smaku sugerowane dwie łyżki, dostosować ilość do własnych preferencji.
- Dodać aromat waniliowy oraz odrobinę soli.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać widelcem, a następnie wyrabiać ręcznie, aż uzyskamy jednolite ciasto
- Z otrzymanego ciasta formować kulki powinno ich wyjść około 12 sztuk.
- Każdą kulkę spłaszczyć delikatnie widelcem, tworząc kształt ciasteczka.
- Umieścić przygotowane ciasteczka na blaszce do pieczenia.
- Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 130 stopni Celsjusza, używając opcji termoobiegu.
- Piec przez około 20 minut.
- Po upieczeniu wyjąć ciasteczka z piekarnika i pozostawić do lekkiego ostygnięcia.
- Gotowe kruche ciasteczka bez masła i margaryny są gotowe do spożycia
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Chrupiące ciasteczka bez masła i margaryny, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również