Kruche ciasteczka z mąki orkiszowej

Kruche ciasteczka z mąki orkiszowej to pyszna i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych słodkości. Wykonane z mąki orkiszowej, masła, cukru i jajka, mają chrupiącą konsystencję i delikatny smak. Idealne na popołudniową herbatę lub jako słodka przekąska o każdej porze dnia. Proste w wykonaniu, a jednocześnie bardzo smaczne i aromatyczne.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj wszystkie składniki: mąkę orkiszową, masło, jajko, cukier, sól i ewentualnie dodatki takie jak wanilia czy skórka cytrynowa.
- W misce wymieszaj mąkę orkiszową z odrobiną soli.
- Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i palcami wymieszaj składniki na konsystencję kruszonki.
- Dodaj jajko i ewentualnie aromaty (np
- Uformuj ciasto w kulę, zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
- Następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm i wycinaj foremkami ulubione kształty ciasteczek.
- Układaj ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz ciasteczka przez około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż zaczną się lekko rumienić.
- Po upieczeniu wyjmij ciasteczka z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kruche ciasteczka z mąki orkiszowej, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również