Kurczak po wietnamsku - przepis z restauracji

Kurczak po wietnamsku to danie inspirowane kuchnią wietnamską, które można znaleźć w wielu restauracjach. Jest to smaczne i aromatyczne danie, które składa się z kawałków kurczaka smażonych z warzywami, przyprawione sosem sojowym, imbirem, czosnkiem i chili. Podawane z ryżem, sałatką lub świeżymi ziołami, stanowi doskonałą propozycję dla miłośników kuchni azjatyckiej.
Składniki
Przygotowanie
- Wytrzeć kurczaka, usuwając kości i skórę, a następnie pokroić mięso w nieregularne kawałki.
- Drobno posiekać 2 ząbki czosnku i rozetrzeć je, aby wycisnąć jak najwięcej soku
- Pokroić kilka plasterków imbiru wraz ze skórką i dodać je do mięsa.
- Drobno posiekać chilli (lub użyć w proszku) i dodać do mięsa.
- Dodać odrobinę sosu rybnego, sosu sojowego, curry oraz łyżeczkę curry do mięsa
- Pokroić cebulę w piórka.
- Rozgrzać olej w woku i podsmażyć pokrojoną cebulę.
- Dodać trochę mąki do wcześniej przygotowanego mięsa i dokładnie wymieszać.
- Smażyć mięso partiami w gorącym oleju, aby ładnie się zarumieniło.
- Odcedzić usmażone mięso na papierowym ręczniku.
- Ponownie rozgrzać olej i podsmażyć cebulę.
- W międzyczasie przygotować sos, mieszając miód, sok z cytryny, skórkę z cytryny, sos sojowy, sos rybny, ostre papryczki i czosnek.
- Dodać cebulę do sosu i dokładnie wymieszać.
- Na koniec dodać grubo pokrojoną kolendrę.
- Podawać kurczaka polanego sosem z kolendrą.
- Gotowe! Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kurczak po wietnamsku - przepis z restauracji, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również