Kurczak po wietnamsku - przepis z restauracji

Kurczak po wietnamsku to danie inspirowane kuchnią wietnamską, które można znaleźć w wielu restauracjach. Jest to smaczne i aromatyczne danie, które składa się z kawałków kurczaka smażonych z warzywami, przyprawione sosem sojowym, imbirem, czosnkiem i chili. Podawane z ryżem, sałatką lub świeżymi ziołami, stanowi doskonałą propozycję dla miłośników kuchni azjatyckiej.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wytrzeć kurczaka, usuwając kości i skórę, a następnie pokroić mięso w nieregularne kawałki.
  2. Drobno posiekać 2 ząbki czosnku i rozetrzeć je, aby wycisnąć jak najwięcej soku
  3. Pokroić kilka plasterków imbiru wraz ze skórką i dodać je do mięsa.
  4. Drobno posiekać chilli (lub użyć w proszku) i dodać do mięsa.
  5. Dodać odrobinę sosu rybnego, sosu sojowego, curry oraz łyżeczkę curry do mięsa
  6. Pokroić cebulę w piórka.
  7. Rozgrzać olej w woku i podsmażyć pokrojoną cebulę.
  8. Dodać trochę mąki do wcześniej przygotowanego mięsa i dokładnie wymieszać.
  9. Smażyć mięso partiami w gorącym oleju, aby ładnie się zarumieniło.
  10. Odcedzić usmażone mięso na papierowym ręczniku.
  11. Ponownie rozgrzać olej i podsmażyć cebulę.
  12. W międzyczasie przygotować sos, mieszając miód, sok z cytryny, skórkę z cytryny, sos sojowy, sos rybny, ostre papryczki i czosnek.
  13. Dodać cebulę do sosu i dokładnie wymieszać.
  14. Na koniec dodać grubo pokrojoną kolendrę.
  15. Podawać kurczaka polanego sosem z kolendrą.
  16. Gotowe! Smacznego!
Kurczak po wietnamsku - przepis z restauracji

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kurczak po wietnamsku - przepis z restauracji, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up