Kurczak z mango w sosie tajskim

Kurczak z mango w sosie tajskim to pyszne danie, które zachwyca nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również egzotycznymi aromatami. Soczyste kawałki kurczaka skropione aromatycznym sosem tajskim, w którym znajduje się słodkie mango, tworzą idealne połączenie smakowe. Danie to świetnie komponuje się zarówno z ryżem jak i warzywami na ciepło.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokrój kurczaka i mango na małe kawałki.
  2. Przygotuj marynatę do kurczaka, dodając szczyptę soli, białego pieprzu, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę wina do gotowania, 1,5 łyżeczki cukru, 3 łyżki ketchupu.
  3. Dodaj białko jajka, ok
  4. Podsmaż kurczaka na rozgrzanej patelni do uzyskania złocistego koloru, a następnie odłóż na bok.
  5. Na tej samej patelni zeszklij cebulę, dodaj pokrojoną paprykę.
  6. Wróć z kurczakiem na patelnię, dodaj wcześniej przygotowany sos.
  7. Dodaj posiekanej kolendry oraz pokrojone mango.
  8. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  9. Podawaj danie posypane resztką kolendry
  10. Smacznego!
Kurczak z mango w sosie tajskim

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kurczak z mango w sosie tajskim, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up