Kurczak z mango w sosie tajskim

Kurczak z mango w sosie tajskim to pyszne danie, które zachwyca nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również egzotycznymi aromatami. Soczyste kawałki kurczaka skropione aromatycznym sosem tajskim, w którym znajduje się słodkie mango, tworzą idealne połączenie smakowe. Danie to świetnie komponuje się zarówno z ryżem jak i warzywami na ciepło.
Składniki
Przygotowanie
- Pokrój kurczaka i mango na małe kawałki.
- Przygotuj marynatę do kurczaka, dodając szczyptę soli, białego pieprzu, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę wina do gotowania, 1,5 łyżeczki cukru, 3 łyżki ketchupu.
- Dodaj białko jajka, ok
- Podsmaż kurczaka na rozgrzanej patelni do uzyskania złocistego koloru, a następnie odłóż na bok.
- Na tej samej patelni zeszklij cebulę, dodaj pokrojoną paprykę.
- Wróć z kurczakiem na patelnię, dodaj wcześniej przygotowany sos.
- Dodaj posiekanej kolendry oraz pokrojone mango.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Podawaj danie posypane resztką kolendry
- Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kurczak z mango w sosie tajskim, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również