Lasagne ze szpinakiem i beszamelem

Lasagne ze szpinakiem i beszamelem to pyszne i sycące danie, które idealnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Warstwy mięsnej sosy pomidorowej, ugotowanego szpinaku i gęstego beszamelu nadają temu daniu wyjątkowego smaku i aromatu. Delikatne i kremowe beszamelowe sos idealnie komponuje się z intensywnym smakiem szpinaku, tworząc doskonałą kombinację. To danie, które zawsze będzie hitem na domowym stole.
Składniki
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do odpowiedniej temperatury.
- Ugotuj makaron lasagne zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
- W rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i chwilę podsmażaj, aby powstała jasna zasmażka.
- Stopniowo wlej mleko, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Dodaj starty ser parmezan i sól, aby przygotować beszamel.
- Na patelni podsmaż na odrobinie oleju szpinak, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- W naczyniu żaroodpornym nałóż warstwę beszamelu, następnie makaron lasagne, kolejną warstwę beszamelu i szpinaku.
- Powtarzaj warstwienie, aż skończą Ci składniki, zakończ warstwą beszamelu i szpinaku.
- Posyp całość startym serem.
- Piecz w piekarniku przez określony czas, aż ser się roztopi i zapiecze.
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
- Pokrój na porcje i podawaj
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Lasagne ze szpinakiem i beszamelem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również