Legumina z jajek i galaretki

Legumina z jajek i galaretki to klasyczne danie, które idealnie sprawdzi się na letnie przyjęcia czy imprezy. Połączenie jajek ugotowanych na twardo z kolorową galaretką tworzy nietypowy, ale smaczny dodatek do sałatek czy kanapek. To lekka i orzeźwiająca przekąska, która zaskoczy gości swoim nietuzinkowym smakiem.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokrój pierś z kurczaka na mniejsze kawałki.
  2. Obierz i pokrój seler, pietruszkę, marchewkę oraz cebulę.
  3. W dużym garnku umieść pokrojone warzywa, kawałki kurczaka, liść laurowy, ziele angielskie, szczyptę soli i wodę
  4. Dodaj żelatynę do wrzątku i dokładnie wymieszaj.
  5. Ubij jajko i dodaj do gorącej żelatyny, mieszając cały czas.
  6. Sterylizuj wnętrze i zewnętrzną część formy.
  7. Pokrój czerwoną paprykę, pietruszkę, kukurydzę i groszek z puszki na mniejsze kawałki.
  8. Umieść pokrojone warzywa w formie wypełnionej żelatyną i jajkiem.
  9. Wstaw formę do lodówki, aby masa stężała.
  10. Po stężeniu wyjmij leguminę z formy.
  11. Pokrój kurczaka, kukurydzę, groszek, jabłko, ugotowaną marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę oraz ogórka konserwowego na mniejsze kawałki.
  12. W misce wymieszaj wszystkie pokrojone składniki.
  13. Dodaj ugotowane i pokrojone jajko.
  14. Dopraw sałatkę solą, pieprzem oraz majonezem.
  15. Podawaj leguminę w galaretce z sałatką warzywną
Legumina z jajek i galaretki

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Legumina z jajek i galaretki, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up