Łosoś w galarecie - kwestia smaku

Łosoś w galarecie to klasyczne danie, które zachwyca nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Połączenie delikatnego łososia z chrupiącą galaretką oraz świeżymi ziołami tworzy niezwykły kontrast smakowy. To idealna propozycja na elegancką kolację lub przyjęcie, które zaskoczy i zachwyci gości.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj litr bulionu warzywnego, można użyć bulionu instant z kostki lub przyprawy warzywnej.
- Dodaj do bulionu 5 ziaren ziela angielskiego i 2 liście laurowe.
- Pokrój marchewkę i dodaj do bulionu
- Gdy marchewka jest gotowa, dodaj oczyszczone z łusek filety ryb (np
- Gotuj na bardzo małym ogniu przez około 6-10 minut, tak by ryby się nie rozpadły.
- Wyjmij ryby gdy stracą surowy kolor i ułóż je w naczyniu, w którym będą podawane.
- Uzupełnij bulion wodą i rozpuść w nim żelatynę.
- Dopraw bulion solą według potrzeb.
- Zalej ryby bulionem z rozpuszczoną żelatyną.
- Dodaj posiekaną pietruszkę do naczynia.
- Wstaw potrawę do lodówki, aby się stęgowała.
- Galaretka z łososia może stać w lodówce do tygodnia.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Łosoś w galarecie - kwestia smaku, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również