Łosoś w galarecie - kwestia smaku

Łosoś w galarecie to klasyczne danie, które zachwyca nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Połączenie delikatnego łososia z chrupiącą galaretką oraz świeżymi ziołami tworzy niezwykły kontrast smakowy. To idealna propozycja na elegancką kolację lub przyjęcie, które zaskoczy i zachwyci gości.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj litr bulionu warzywnego, można użyć bulionu instant z kostki lub przyprawy warzywnej.
  2. Dodaj do bulionu 5 ziaren ziela angielskiego i 2 liście laurowe.
  3. Pokrój marchewkę i dodaj do bulionu
  4. Gdy marchewka jest gotowa, dodaj oczyszczone z łusek filety ryb (np
  5. Gotuj na bardzo małym ogniu przez około 6-10 minut, tak by ryby się nie rozpadły.
  6. Wyjmij ryby gdy stracą surowy kolor i ułóż je w naczyniu, w którym będą podawane.
  7. Uzupełnij bulion wodą i rozpuść w nim żelatynę.
  8. Dopraw bulion solą według potrzeb.
  9. Zalej ryby bulionem z rozpuszczoną żelatyną.
  10. Dodaj posiekaną pietruszkę do naczynia.
  11. Wstaw potrawę do lodówki, aby się stęgowała.
  12. Galaretka z łososia może stać w lodówce do tygodnia.
Łosoś w galarecie - kwestia smaku

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Łosoś w galarecie - kwestia smaku, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up