Makaron z chorizo i szpinakiem

Makaron z chorizo i szpinakiem to aromatyczne danie, które zachwyca intensywnymi smakami. Smażone kawałki chorizo dodają pikantności, a świeży szpinak delikatności. Całość podawana jest na ugotowanym al dente makaronie, tworząc zgrany i pożywny posiłek.

Składniki

Przygotowanie

  1. W garnku gotujemy wodę i gotujemy makaron.
  2. W drugim garnku podsmażamy pokrojoną cebulę na odrobinie oliwy.
  3. Dodajemy pokrojone drobno chorizo i smażymy, aż zacznie wydzielać tłuszcz.
  4. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy przez kilka minut.
  5. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
  6. Wyciskamy sok z połówki cytryny i dodajemy do sosu.
  7. Pokrojone pomidory suszone i świeże oliwki również dodajemy do sosu.
  8. Dodajemy odrobinę wody z gotowania makaronu, aby uzyskać gęstszy sos.
  9. Dodajemy ugotowany makaron do sosu i mieszamy.
  10. Dodajemy szpinak i mieszamy, aby się lekko podgotował.
  11. Przekładamy na talerze i posypujemy parmezanem.
  12. Dla wersji wegetariańskiej można zastąpić chorizo łyżeczką wędzonej papryki.
  13. Smacznego!
Makaron z chorizo i szpinakiem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Makaron z chorizo i szpinakiem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up