Makaron z chorizo i szpinakiem

Makaron z chorizo i szpinakiem to aromatyczne danie, które zachwyca intensywnymi smakami. Smażone kawałki chorizo dodają pikantności, a świeży szpinak delikatności. Całość podawana jest na ugotowanym al dente makaronie, tworząc zgrany i pożywny posiłek.
Składniki
Przygotowanie
- W garnku gotujemy wodę i gotujemy makaron.
- W drugim garnku podsmażamy pokrojoną cebulę na odrobinie oliwy.
- Dodajemy pokrojone drobno chorizo i smażymy, aż zacznie wydzielać tłuszcz.
- Dodajemy posiekany czosnek i smażymy przez kilka minut.
- Dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
- Wyciskamy sok z połówki cytryny i dodajemy do sosu.
- Pokrojone pomidory suszone i świeże oliwki również dodajemy do sosu.
- Dodajemy odrobinę wody z gotowania makaronu, aby uzyskać gęstszy sos.
- Dodajemy ugotowany makaron do sosu i mieszamy.
- Dodajemy szpinak i mieszamy, aby się lekko podgotował.
- Przekładamy na talerze i posypujemy parmezanem.
- Dla wersji wegetariańskiej można zastąpić chorizo łyżeczką wędzonej papryki.
- Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Makaron z chorizo i szpinakiem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również