Makaron z cukinią i boczkiem w sosie śmietanowym

Makaron z cukinią i boczkiem w sosie śmietanowym to proste i smaczne danie, które w krótkim czasie może stać się ulubionym obiadem. Soczysta cukinia, chrupiący boczek i kremowy sos śmietanowy tworzą harmonijną kombinację smaków, która zaspokoi nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Gotowy w kilkanaście minut, ten przepis doskonale sprawdzi się jako szybka i sycąca propozycja na obiad lub kolację.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić boczek w drobną kostkę.
  2. Obronić cukinię i pokroić ją w plastry.
  3. Przygotować makaron według instrukcji na opakowaniu.
  4. W rondlu rozgrzać oliwę i podsmażyć boczek.
  5. Dodać cukinię i dusić, aż będzie miękka.
  6. Wlać śmietanę kremówkę i zagotować.
  7. Doprawić solą, pieprzem i innymi przyprawami wg uznania.
  8. Dodać ugotowany makaron do sosu i wymieszać.
  9. Podgrzać wszystko razem przez chwilę, aby smaki się połączyły.
  10. Przełożyć na talerze i udekorować świeżą bazylią lub startym serem.
Makaron z cukinią i boczkiem w sosie śmietanowym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Makaron z cukinią i boczkiem w sosie śmietanowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up