Makaron z fasolką szparagową w sosie śmietanowym

Przepis na makaron z fasolką szparagową w sosie śmietanowym to proste, a zarazem pyszne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Makaron gotujemy al dente, a następnie mieszamy z gotowaną fasolką szparagową i sosem śmietanowym z dodatkiem czosnku i ziół. Danie można posypać startym parmezanem i listkami świeżej bazylii przed podaniem. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
- Odcinamy szypułki fasolki szparagowej, pozostawiając cienkie dzyndzelki.
- Zblanszować fasolkę szparagową przez 2-3 minuty, a następnie schłodzić w wodzie z lodem.
- Wrzucić makaron do gotującej się osolonej wody i gotować wg zaleceń producenta.
- W drugiej patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać czosnek, ostrą papryczkę i bazylię.
- Dodać odrobinę wody po gotowaniu makaronu i podsmażyć składniki.
- Odcedzić ugotowany makaron i fasolkę, połączyć je w rondlu z wcześniej przygotowanym sosem.
- Dodać odrobinę schłodzonego masła, doprawić solą i pieprzem.
- Dodać starty ser Grana Padano lub Pecorino Romano i wymieszać.
- Jeśli sos jest zbyt gęsty, można dolać odrobinę wody po gotowaniu makaronu, aby go rozcieńczyć.
- Podawać makaron z fasolką szparagową posypany startym serem i bazylią, oraz ewentualnie dodatkowo pomidorkami i świeżo zmielonym pieprzem.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Makaron z fasolką szparagową w sosie śmietanowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również