Makaron z grzybami: prosty i smaczny przepis bez dodatku śmietany

Makaron z grzybami to pyszne danie, które przygotuje się szybko i łatwo. W przepisie brak śmietany, co sprawia, że potrawa jest lżejsza. Grzyby nadają daniu intensywny smak, a dodatek ziół i przypraw sprawia, że makaron z grzybami to idealny wybór na obiad lub kolację.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj grzyby: oczyść i pokrój grzyby (cremini i shitake), usuń twarde łodygi shitake i przygotuj je do smażenia.
- Przygotuj dodatki: posiekaj czosnek, świeży tymianek i skórkę z cytryny
- Gotuj makaron: zagotuj osoloną wodę i ugotuj makaron (najlepiej Pappardelle).
- Smaż grzyby: podsmaż grzyby na oliwie, aż zarumienią się z obu stron.
- Dodaj dodatki: dodaj do grzybów masło, czosnek, tymianek, skórkę z cytryny, sól i sproszkowany grzybowy ekstrakt.
- Dodaj makaron: dodaj ugotowany makaron do patelni z grzybami, a następnie wlej gorącą wodę z gotowania makaronu.
- Dodaj ser: dodaj starty parmezan i dokładnie wymieszaj, aż sos z masłem otuli makaron i grzyby.
- Podawanie: podawaj makaron posypany świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, dodatkowym serem parmezan, koperkiem i pieprzem
- Dodatkowe:
- Możesz także dodać starty ser żółty przede wszystkim do sosu.
- Zachęcamy do wypróbowania polecanych przepisów na pieczone grzyby oraz nadziewane grzyby serem, jeśli chcesz urozmaicić posiłek o dodatkowe dania.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Makaron z grzybami: prosty i smaczny przepis bez dodatku śmietany, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również