Malinowa chmurka na dużą blachę

Malinowa chmurka na dużą blachę to prosty i pyszny przepis na deser, który zaskakuje lekkością i świeżością smaku. Baza w postaci kruchego ciasta jest delikatna, a warstwa malin dodaje słodyczy i kwasowości. Całość pokryta jest pianką z białek, która sprawia, że chmurka jest niezwykle puszysta i lekka w konsystencji. Doskonały wybór na słodki akcent podczas letnich spotkań z rodziną i przyjaciółmi.

Składniki

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj 180g mąki pszennej z 40g cukru pudru, 2 łyżeczkami cukru waniliowego, 1/2 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli.
  2. Dodaj 3 żółtka i 130g zimnego masła startego na tarce o dużych oczkach
  3. Posiekaj wszystkie składniki nożem, a następnie zagnieć je w kulę, zawijając w folię spożywczą i wkładając do zamrażarki na 15 minut.
  4. Wyłóż formę papierem do pieczenia i równomiernie wylep ciasto, schłodzone wcześniej w zamrażarce
  5. Nakłuj ciasto widelcem, włóż do lodówki na 30 minut, a następnie piecz w 190 stopniach Celsiusa przez około 20 minut.
  6. Ubij 3 białka z odrobiną soli na puszystą pianę, dodając stopniowo 150g drobnego cukru
  7. Rozprowadź ubitą pianę równomiernie na papierze do pieczenia, posyp płatkami migdałowymi i wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni Celsiusa, a po 15-20 minutach zmniejsz temperaturę do 100 stopni.
  8. Rozpuść 3 galaretki malinowe w 800ml wrzącej wody, a gdy wystygną dodaj 750g malin
  9. Przetnij laskę wanilii, wyciągnij ziarenka i ubij je z 500ml śmietany kremówki 36%, 250g mascarpone, 3 lub więcej łyżkami cukru pudru oraz 2 łyżeczkami soku z cytryny, a następnie rozprowadź równomiernie na stężałej galaretce.
  10. Ułóż bezę na wierzchu i gotowe! Wstaw do lodówki do schłodzenia.
  11. Smacznego!
Malinowa chmurka na dużą blachę

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Malinowa chmurka na dużą blachę, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up