Marchwianka z ryżem dla dorosłych - prosty i zdrowy lunch

Marchwianka z ryżem to proste, a jednocześnie zdrowe danie obiadowe, które doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Połączenie delikatnego ryżu i kolorowych warzyw, takich jak marchewka, papryka i groszek, sprawia, że danie jest pełne smaku i wartości odżywczych. Dodatkowo, marchwianka z ryżem można łatwo przygotować, co czyni ją idealnym wyborem dla zabieganych osób.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wstawić na gaz pręgowy garnek.
  2. Dodać do garnka posiekane przyprawy (czosnek, cebula) i wymieszać, smażyć około 2-3 minuty.
  3. Dodać starte marchewki i smażyć przez minutę.
  4. Wsypać dokładnie umyty ryż.
  5. Dodać przyprawy (bulion, przyprawa kucharska, pieprz, imbir, czosnek, cebula).
  6. Wymieszać, połączyć składniki, smażyć przez około 2 minuty.
  7. Dodać płyn (woda, mleczko kokosowe), wymieszać.
  8. Dodać masło, przykryć garnek i dusić na małym ogniu przez 20-25 minut.
  9. Po 25 minutach, zdjąć garnek z ognia i pozostawić do odpoczęcia na około 10 minut.
  10. Rozłożyć risotto, podawać z dodatkami.
Marchwianka z ryżem dla dorosłych - prosty i zdrowy lunch

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Marchwianka z ryżem dla dorosłych - prosty i zdrowy lunch, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up