Masa orzechowa z orzechów włoskich

Masa orzechowa z orzechów włoskich to prosty i smaczny dodatek do wielu deserów. Orzechy włoskie są mielone na gładką masę, dodawane jest cukier oraz olej roślinny, a całość blendowana na jedwabistą konsystencję. Ta aromatyczna masa doskonale nadaje się do smarowania naleśników, ciast czy placuszków, dodając im intensywny orzechowy smak. Może też być stosowana jako dodatek do lodów, a nawet jako farsz do czekoladowych trufli. Prosty, ale wyjątkowy przepis dla miłośników orzechów.

Składniki

Przygotowanie

  1. Skarmelizować orzechy laskowe: na patelni lub w garnuszku wymieszać wodę (2 łyżki) i 70 g cukru, podgrzewać, aż cukier się rozpuści, dodać orzechy i podgrzewać, aż cukier osiągnie temperaturę 160 stopni.
  2. Przesypać skarmelizowane orzechy na papier do pieczenia i pozostawić do ostudzenia.
  3. Zmiksować przestudzone orzechy na proszek w blenderze, aż uzyska się pastę lub proszek orzechowy.
  4. Przygotować krem patissiere: wymieszać połowę mniejszej ilości cukru z żółtkami, w drugim naczyniu zagotować mleko z resztą cukru, dodać proszek do budyniu, zmieszać z roztrzepanymi żółtkami, zagotować do uzyskania konsystencji budyniu.
  5. Dodać do gotowego budyniu pralinę orzechową (odskrojoną od wcześniej przygotowanych orzechów) i dokładnie wymieszać
  6. Zmiksować miękkie masło na puszystą masę.
  7. Stopniowo dodawać przygotowany krem orzechowy do miksera z masłem, miksując do połączenia składników.
  8. Gotowy krem przechowywać w lodówce przez około 2-3 dni
Masa orzechowa z orzechów włoskich

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Masa orzechowa z orzechów włoskich, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up