Miodownik królewski z kaszą manną

Miodownik królewski z kaszą manną to pyszne i aromatyczne ciasto, które zachwyca swoim wyjątkowym smakiem. Kasza manna nadaje mu delikatną konsystencję, a miód dodaje słodyczy i głębi smaku. To idealna propozycja na deser do popołudniowej kawki lub podwieczorku dla całej rodziny.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej miód delikatnie, a następnie dodaj mleko.
  2. W osobnej misce wymieszaj mąkę z pokrojoną w mniejsze kawałki masłem.
  3. Dodaj do mąki cukier puder i proszek do pieczenia.
  4. Dodaj do mąki roztarty wcześniej miód z mlekiem, ostudzony, masło, jajka i ekstrakt waniliowy, aby uzyskać ciasto o odpowiedniej konsystencji.
  5. Wyłóż pierwszą część ciasta na dnie blachy, rozprowadź równomiernie i cienko.
  6. Rozgrzej masło, dodaj miód, cukier i starte orzechy pecan
  7. Na wyłożonej cieście rozłóż przygotowaną masę z miodem i orzechami pecan.
  8. Piecz pierwszą warstwę ciasta w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 10 minut.
  9. Przygotuj krem: zmiksuj mascarpone z butterscotch i zmielonymi orzechami pecan, dodaj rum i pastę waniliową.
  10. Przełóż kolejne warstwy ciasta, na pierwszą warstwę delikatnie rozsmaruj dżem śliwkowy, na niego nałóż warstwę kremu, powtarzaj warstwy.
  11. Na górną warstwę ciasta wyłóż krem, a następnie posyp zmielonymi orzechami.
  12. Odstaw ciasto na minimum 2 dni do lodówki, a przed podaniem pozostaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej
Miodownik królewski z kaszą manną

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Miodownik królewski z kaszą manną, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up