Naleśniki ze szpinakiem i serem

Naleśniki ze szpinakiem i serem to pyszna i zdrowa propozycja na śniadanie lub lekki obiad. Masa szpinakowa w połączeniu z serem tworzy aromatyczną i kremową nadzienie, które nadaje naszym naleśnikom niepowtarzalny smak. To danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Składniki

Przygotowanie

  1. W dużej misce ubijamy jedno jajko, dodajemy pół łyżeczki soli.
  2. Następnie wlewamy 2 szklanki mleka i dodajemy 2 szklanki mąki, wszystko dokładnie miksujemy na gładkie ciasto.
  3. Dodajemy 2 łyżki oleju i szklankę wody gazowanej, ponownie mieszamy.
  4. Odstawiamy ciasto na 15-20 minut, aby zgęstniało.
  5. Rozgrzewamy patelnię i smażymy cienkie naleśniki z ciasta.
  6. Na drugiej patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę na 2 łyżkach oleju, dodajemy odmrożony i odsączony szpinak.
  7. Dusimy szpinak z cebulą, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem.
  8. W misce rozgniatamy twaróg, dodajemy do niego podsmażony szpinak i doprawiamy do smaku.
  9. Na każdym naleśniku rozkładamy farsz, zwijamy w rulon i układamy na blasze do zapiekania.
  10. Naleśniki można podać od razu po usmażeniu lub podgrzać na patelni lub w piekarniku przed podaniem.
Naleśniki ze szpinakiem i serem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Naleśniki ze szpinakiem i serem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up