Naleśniki ze szpinakiem i serem

Naleśniki ze szpinakiem i serem to pyszna i zdrowa propozycja na śniadanie lub lekki obiad. Masa szpinakowa w połączeniu z serem tworzy aromatyczną i kremową nadzienie, które nadaje naszym naleśnikom niepowtarzalny smak. To danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Składniki
Przygotowanie
- W dużej misce ubijamy jedno jajko, dodajemy pół łyżeczki soli.
- Następnie wlewamy 2 szklanki mleka i dodajemy 2 szklanki mąki, wszystko dokładnie miksujemy na gładkie ciasto.
- Dodajemy 2 łyżki oleju i szklankę wody gazowanej, ponownie mieszamy.
- Odstawiamy ciasto na 15-20 minut, aby zgęstniało.
- Rozgrzewamy patelnię i smażymy cienkie naleśniki z ciasta.
- Na drugiej patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę na 2 łyżkach oleju, dodajemy odmrożony i odsączony szpinak.
- Dusimy szpinak z cebulą, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem.
- W misce rozgniatamy twaróg, dodajemy do niego podsmażony szpinak i doprawiamy do smaku.
- Na każdym naleśniku rozkładamy farsz, zwijamy w rulon i układamy na blasze do zapiekania.
- Naleśniki można podać od razu po usmażeniu lub podgrzać na patelni lub w piekarniku przed podaniem.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Naleśniki ze szpinakiem i serem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również