Nalewka cytrynowa na spirytusie

Nalewka cytrynowa na spirytusie to prosty i szybki przepis na domowy likier o intensywnym smaku cytryny. Wystarczy zetrzeć skórkę z kilku cytryn, dodać do spirytusu i pozostawić do zaparzenia przez kilka tygodni. Następnie nalewka jest filtrowana i podawana schłodzona jako doskonały dodatek do deserów lub aperitif.

Składniki

Przygotowanie

  1. Podgrzej spirytus do temperatury pokojowej.
  2. Umyj dokładnie cytryny, a następnie sparz wrzątkiem.
  3. Obierz skórkę z cytryn, starając się nie załączyć białej części.
  4. Włoż skórkę do słoja szklanego.
  5. Zalej skórkę spirytusem.
  6. Zamknij słoik i odstaw na przynajmniej 2 tygodnie w ciemne miejsce.
  7. Po upływie tego czasu przecedź nalewkę, usuwając skórkę.
  8. Dodaj syrop cukrowy według uznania, aby dosłodzić nalewkę.
  9. Nalewkę można przelewać do butelek i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Nalewka cytrynowa na spirytusie

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Nalewka cytrynowa na spirytusie, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up