Niemiecka sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym

Niemiecka sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym to klasyczne danie kuchni niemieckiej, które zachwyca prostotą i smakiem. Składniki takie jak ugotowane ziemniaki, ogórek kiszony, cebula i majonez łączą się w wyjątkowy sposób, tworząc świeży i aromatyczny dodatek do dań głównych. To idealna propozycja na letnie grillowanie lub po prostu jako sycący i smaczny obiad.

Składniki

Przygotowanie

  1. W garnku gotujemy wodę.
  2. Do gotującej się wody dodajemy obrane ziemniaki i gotujemy przez około 10 minut.
  3. Do gotujących się ziemniaków dodajemy sól, koper (łodygi), pietruszkę (łodygi), rozgniecione ząbki czosnku.
  4. W misce przygotowujemy bazę do sałatki: jogurt grecki, ostrej musztardy, zioła prowansalskie, czosnek, pieprz, sól.
  5. Dodajemy startą białą rzodkiew i pokrojoną czerwoną cebulę do bazy.
  6. Dodajemy posiekany koperek, posiekaną natkę pietruszki, pokrojoną dymkę.
  7. Wyciągamy ziemniaki z wody i pozostawiamy je na sicie do ostygnięcia.
  8. Kiedy ziemniaki wystygną, kroimy je na części.
  9. Dodajemy pokrojone ziemniaki do sosu.
  10. Dodajemy troszkę cukru i szczyptę soli, mieszamy.
  11. Sałatkę przykrywamy i chłodzimy przez 2-3 godziny przed podaniem.
  12. Sałatkę możemy ozdobić dodatkowo ziołami.
Niemiecka sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Niemiecka sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up