Marchewkowa pasta kanapkowa

Marchewkowa pasta kanapkowa to szybki i prosty przepis na smaczną pastę do kanapek. Wystarczy ugotować marchewkę, zetrzeć ją na tarce, dodać sól, pieprz, zioła i odrobinę majonezu. Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie smarować na kromce chleba i udekorować ulubionymi dodatkami. Pasta idealna na śniadanie, lunch lub jako przekąska.
Składniki
Przygotowanie
- Rozgrzej na patelni 1-2 łyżki oliwy.
- Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż, aż będzie miękka.
- W międzyczasie zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach.
- Dodaj startą marchewkę do cebuli i dus przez około 10 minut, dodając odrobinę wody.
- Dopraw solą, pieprzem, suszonymi pomidorami, papryką i ząbkami czosnku.
- Na koniec dodaj sok z cytryny oraz blanszowane kawałki suszonych pomidorów.
- Po zdjęciu z patelni, lekko ostudź warzywa.
- Przełóż warzywa do blendera, dodaj pestki słonecznika i zmiksuj na jednolitą masę.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Przełóż pastę do miseczki i gotowe!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Marchewkowa pasta kanapkowa, możesz odwiedzić kategorię Przekąski na imprezę.
Dodaj komentarz
Zalecamy również