Marchewkowa pasta kanapkowa

Marchewkowa pasta kanapkowa to szybki i prosty przepis na smaczną pastę do kanapek. Wystarczy ugotować marchewkę, zetrzeć ją na tarce, dodać sól, pieprz, zioła i odrobinę majonezu. Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie smarować na kromce chleba i udekorować ulubionymi dodatkami. Pasta idealna na śniadanie, lunch lub jako przekąska.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej na patelni 1-2 łyżki oliwy.
  2. Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż, aż będzie miękka.
  3. W międzyczasie zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach.
  4. Dodaj startą marchewkę do cebuli i dus przez około 10 minut, dodając odrobinę wody.
  5. Dopraw solą, pieprzem, suszonymi pomidorami, papryką i ząbkami czosnku.
  6. Na koniec dodaj sok z cytryny oraz blanszowane kawałki suszonych pomidorów.
  7. Po zdjęciu z patelni, lekko ostudź warzywa.
  8. Przełóż warzywa do blendera, dodaj pestki słonecznika i zmiksuj na jednolitą masę.
  9. Dopraw solą i pieprzem.
  10. Przełóż pastę do miseczki i gotowe!
Marchewkowa pasta kanapkowa

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Marchewkowa pasta kanapkowa, możesz odwiedzić kategorię Przekąski na imprezę.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up