Pasztet z cukinii z serem żółtym i marchewką

Pasztet z cukinii z serem żółtym i marchewką to idealna propozycja dla miłośników warzyw. Prosta i szybka w przygotowaniu potrawa, która zachwyca lekkością i delikatnym smakiem. Doskonała alternatywa dla tradycyjnego mięsnego pasztetu, idealna jako dodatek do kanapek, sałatek, czy jako samodzielne danie. Aromatyczny, zdrowy i sycący posiłek, który z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Odcinamy końcówki 2-3 cukinii i ścieramy je na tarce o dużych oczkach
  2. Kroi 2 cebule w kostkę, drobno siekamy 2 ząbki czosnku
  3. Obraną i umytą marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach
  4. W misie blendera miksujemy ziemniaki z 1 jajkiem, dodajemy również drobno siekany koperek.
  5. Dodajemy do ziemniaków i jajka startą marchew, 3 jajka, pół łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę papryki słodkiej i ewentualnie sól.
  6. Następnie dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, odsączoną z wody cukinię oraz około pół szklanki kaszy manny, 1/3 szklanki oleju i posiekany koperek
  7. Przekładamy masę do foremek, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  8. Pieczemy przez około godzinę (grzanie góra-dół) do zrumienienia.
  9. Po upieczeniu, pasztet z cukinii z serem żółtym i marchewką jest gotowy do podania.
  10. Serdecznie zachęcam do subskrybowania kanału i życzą smacznego!
Pasztet z cukinii z serem żółtym i marchewką

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pasztet z cukinii z serem żółtym i marchewką, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up