Pasztet z cukinii z serem żółtym i marchewką

Pasztet z cukinii z serem żółtym i marchewką to idealna propozycja dla miłośników warzyw. Prosta i szybka w przygotowaniu potrawa, która zachwyca lekkością i delikatnym smakiem. Doskonała alternatywa dla tradycyjnego mięsnego pasztetu, idealna jako dodatek do kanapek, sałatek, czy jako samodzielne danie. Aromatyczny, zdrowy i sycący posiłek, który z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.
Składniki
Przygotowanie
- Odcinamy końcówki 2-3 cukinii i ścieramy je na tarce o dużych oczkach
- Kroi 2 cebule w kostkę, drobno siekamy 2 ząbki czosnku
- Obraną i umytą marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach
- W misie blendera miksujemy ziemniaki z 1 jajkiem, dodajemy również drobno siekany koperek.
- Dodajemy do ziemniaków i jajka startą marchew, 3 jajka, pół łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę papryki słodkiej i ewentualnie sól.
- Następnie dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, odsączoną z wody cukinię oraz około pół szklanki kaszy manny, 1/3 szklanki oleju i posiekany koperek
- Przekładamy masę do foremek, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Pieczemy przez około godzinę (grzanie góra-dół) do zrumienienia.
- Po upieczeniu, pasztet z cukinii z serem żółtym i marchewką jest gotowy do podania.
- Serdecznie zachęcam do subskrybowania kanału i życzą smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pasztet z cukinii z serem żółtym i marchewką, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również