Pesto z liści selera korzeniowego

Pesto z liści selera korzeniowego to aromatyczna i orzeźwiająca mieszanka składająca się z liści selera korzeniowego, orzeszków piniowych, czosnku, oliwy z oliwek, sera parmezan oraz soku z cytryny. To prosty i oryginalny dodatek do makaronu, sałatek czy kanapek, który wzbogaci smak potraw i doda im delikatnej nuty selera korzeniowego.

Składniki

Przygotowanie

  1. Umyj selera pod zimną bieżącą wodą, aby oczyścić go przed użyciem.
  2. Odetnij liście selera z około jednej łodygi selera.
  3. Dodaj około filiżanki orzechów włoskich (ok
  4. Dodaj trzy ząbki czosnku.
  5. Dodaj około pół filiżanki parmezanu.
  6. Dodaj szczyptę soli i pieprzu.
  7. Następnie zblenduj mieszankę, by połączyć składniki.
  8. Powoli dodawaj oliwę z oliwek przez otwór w pokrywie blendera, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję.
  9. Gotową mieszankę można podawać na ciepło, na zimno lub w temperaturze pokojowej.
  10. Możesz podać pesto na przykład na ugotowanej i ostudzonej makaronie.
  11. Możesz również wykorzystać pesto do przygotowania sałatki makaronowej lub jako dodatek do kanapek.
  12. Podawaj z dodatkiem świeżo posiekanego selera dla chrupkości.
Pesto z liści selera korzeniowego

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pesto z liści selera korzeniowego, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up