Pieczony łosoś ze szpinakiem w sosie śmietanowym

Pieczony łosoś ze szpinakiem w sosie śmietanowym to eleganckie i pyszne danie, które doskonale sprawdzi się na specjalne okazje. Delikatne mięso łososia świetnie komponuje się z lekko pikantnym szpinakiem, a sos śmietanowy dodaje całości pysznego, kremowego smaku. To danie z pewnością zachwyci wszystkich miłośników rybnych potraw.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do odpowiedniej temperatury (np
  2. Oczyszcz łososia, usuwając skórę i ewentualne ości.
  3. Wymieszaj przyprawy, np
  4. Rozgrzej patelnię i obsmaż kawałki łososia z obu stron na złocisty kolor.
  5. W osobnej patelni podsmaż czosnek, dodaj świeży szpinak i duś go, aż zmięknie.
  6. Dodaj sos śmietanowy do szpinaku i czosnku, gotuj przez kilka minut.
  7. Włóż obsmażone wcześniej kawałki łososia do naczynia żaroodpornego.
  8. Zalej łososia i szpinak sosem śmietanowym.
  9. Wstaw naczynie do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż łosoś będzie dobrze ugotowany.
  10. Podawaj pieczony łosoś ze szpinakiem i sosem śmietanowym np
Pieczony łosoś ze szpinakiem w sosie śmietanowym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pieczony łosoś ze szpinakiem w sosie śmietanowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up