Piernik na herbacie z masą z kaszy manny

Piernik na herbacie z masą z kaszy manny to deser, który zachwyca swoim nietypowym połączeniem smaków. Wyjątkowo aromatyczne i wilgotne ciasto piernikowe doskonale komponuje się z delikatną masą z kaszy manny. To idealna propozycja dla miłośników słodkości poszukujących oryginalnych smaków.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przesiać 3 szklanki mąki pszennej do dużej miski
  2. W misie miksera ubić 5 białek z szczyptą soli
  3. Następnie stopniowo dodawać 1 szklankę herbaty, 250 g płynnego miodu i 1 szklankę oleju, mieszając na najniższych obrotach miksera.
  4. Wlewamy wcześniej przesiane składniki do miski z masą jajeczną, dodając je łyżka po łyżce i mieszając na najniższych obrotach miksera.
  5. Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180°C funkcją góra-dół przez około 30 minut.
  6. Odstawić ciasto do całkowitego wystudzenia.
  7. Do mleka odmierzyć pół szklanki, a resztę wlać do rondelka
  8. Do mleka w rondelku dodać 0,5 szklanki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, zagotować, a następnie dodać wcześniej ugotowaną kaszę mannę.
  9. Odstawić krem grysikowy do wystudzenia, zabezpieczając folią spożywczą przylegającą do kremu.
  10. W misie miksera ubić 250 g masła, a następnie dodawać stopniowo ostudzony krem grysikowy, łyżka po łyżce, aż składniki się połączą.
  11. Przekroić ciasto na 3 blaty, a następnie złożyć je, nałożyć dżem śliwkowy, a potem krem grysikowy.
  12. Nałożyć kolejny blat ciasta, dodać resztę dżemu śliwkowego i przykryć ostatnim blatem ciasta.
  13. W rondelku rozpuścić 125 g margaryny, dodać 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżki wody, dokładnie wymieszać i odstawić do lekkiego tężenia.
  14. Nałożyć polewę na ciasto i wygładzić
  15. Wstawić ciasto do lodówki.
  16. Gotowe! Smacznego!
Piernik na herbacie z masą z kaszy manny

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Piernik na herbacie z masą z kaszy manny, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up