Piernik przekładany powidłami i masą - przepis

Piernik przekładany powidłami i masą to pyszny i aromatyczny deser, który świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Najpierw pieczemy dwie blachy piernika, a następnie przekładamy je warstwą powideł i kremowej masy. Całość dekorujemy lukrem i posypujemy posiekanymi orzechami. Gotowy piernik przekładany zachwyci nie tylko smakiem, ale także wyglądem.

Składniki

Przygotowanie

  1. W większym garnku roztopić 120 g masła z 3/4 szklanki cukru.
  2. Dodać 2 łyżki kakao, 1 łyżkę przyprawy do piernika, 2 łyżki powideł śliwkowych, 1 łyżeczkę cynamonu, 2 łyżki miodu
  3. Podgrzać mieszankę krótko, a następnie zdjąć z ognia i odstawić na 2-3 minuty.
  4. Dodać do garnka 1 szklankę mleka, 2 całe jajka, 2 łyżeczki sody
  5. Stopniowo przesiewać 2 szklanki mąki pszennej, cały czas mieszając, aby nie tworzyły się grudki.
  6. Przygotować keksówkę o wymiarach 28x10 cm, wyłożoną folią do pieczenia.
  7. Wylać masę do keksówki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C
  8. Ostudzić ciasto, a następnie przekroić na pół.
  9. Na jedną część ciasta wyłożyć powidła (około 3-4 łyżki), rozsmarować i przykryć drugą częścią ciasta.
  10. Opcjonalnie przygotować polewę: podgrzać 90 g śmietany 30%, dodać 90 g czekolady i mieszać, aż się rozpuści.
  11. Polewę rozprowadzić na wierzchu ciasta, można posypać dodatkowo orzechami, wiórkami kokosowymi lub posypkami.
  12. Piernik można przechowywać przez kilka dni w zamkniętym pojemniku.
Piernik przekładany powidłami i masą - przepis

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Piernik przekładany powidłami i masą - przepis, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up