Piernik z kremem z kaszy manny

Piernik z kremem z kaszy manny to pyszna i nietypowa kombinacja smakowa. Soczyste i aromatyczne pierniki, połączone z delikatnym kremem na bazie kaszy manny, stanowią doskonałą propozycję dla wszystkich miłośników słodkości. Ten nietuzinkowy deser z pewnością zaskoczy i zachwyci każde podniebienie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ciasto piernikowe:
  2. Przesiać 3 szklanki mąki pszennej do dużej miski.
  3. Dodać 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 3 łyżki przyprawy do piernika, 1 łyżkę kakao i wymieszać.
  4. W misie miksera ubić 5 białek z odrobiną soli.
  5. Stopniowo dodawać 1 szklankę cukru i ubijać do rozpuszczenia cukru.
  6. Dodawać żółtka (po jednym) na najniższych obrotach miksera.
  7. Następnie stopniowo dodać 1 szklankę herbaty, 250 g płynnego miodu i 1 szklankę oleju, wymieniając je naprzemiennie.
  8. Wymieszać mokre i suche składniki, przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.
  9. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia.
  10. Krem grysikowy:
  11. Odlać pół litra mleka i w rondelku zagotować resztę.
  12. W odłóżonej części mleka wymieszać 60 g kaszy manny.
  13. Do zagotowanego mleka dodać pół szklanki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego i mieszać.
  14. Wlać mieszankę z kaszą manną i gotować około 3-4 minut, ciągle mieszając.
  15. Odstawić do wystudzenia, przykrywając folią spożywczą bezpośrednio na kremie.
  16. W mikserze ubić 250 g masła na jasną i puszystą masę, dodawać ostudzony krem grysikowy stopniowo łyżka po łyżce.
  17. Składanie ciasta:
  18. Przekroić ciasto na 3 blaty.
  19. Pierwszy blat umieścić z powrotem w foremce, posmarować dżemem i nałożyć krem grysikowy.
  20. Położyć drugi blat, posmarować resztą dżemu i przykryć ostatnim blatem.
  21. Polewa czekoladowa:
  22. Roztopić 125 g margaryny w rondelku, dodać 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru pudru i 3 łyżki wody.
  23. Zdjąć z ognia po zagotowaniu i pozostawić do lekkiego tężenia.
  24. Nałożyć polewę na ciasto, równo rozprowadzić i posypać wiórkami kokosowymi.
  25. Schłodzić ciasto w lodówce przed podaniem.
Piernik z kremem z kaszy manny

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Piernik z kremem z kaszy manny, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up