Pierś z kurczaka z serem na patelni

Piersi z kurczaka z serem na patelni to smaczna i szybka do przygotowania potrawa, która zaskoczy Twoich gości. Soczyste i chrupiące kawałki kurczaka obtoczone w chrupiącej panierce z dodatkiem sera topiącego się na patelni to połączenie, które zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia. Idealne danie na obiad lub kolację, które z pewnością zyska uznanie wszystkich domowników.

Składniki

Przygotowanie

  1. Filety z kurczaka oczyścić i osuszyć
  2. Rozgrzać patelnię, dodać masło i olej
  3. Dodać obrane i posiekane ząbki czosnku na patelnię.
  4. Po usmażeniu kurczaka, wyjąć go z patelni.
  5. Na tej samej patelni smażyć pokrojoną w piórka cebulę oraz fioletową cebulę przez 2 minuty.
  6. Dodaj sól, mąkę i wymieszaj.
  7. Następnie wlej śmietankę i wodę, dodaj sól, gałkę muszkatołową oraz posiekaną pietruszkę.
  8. Wróć z kurczakiem na patelnię do sosu
  9. W międzyczasie obierz i pokrój ziemniaki, posyp papryką, ziołami prowansalskimi, czosnkiem w proszku i polej olejem.
  10. Ziemniaki należy upiec w temperaturze 200°C/400°F przez 15-20 minut.
  11. Gotowe danie podawaj z ziemniakami
Pierś z kurczaka z serem na patelni

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pierś z kurczaka z serem na patelni, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up