Pierś z kurczaka z serem pleśniowym z piekarnika

Pierś z kurczaka z serem pleśniowym z piekarnika to aromatyczne i apetyczne danie, które przygotuje się w mgnieniu oka. Soczysta pierś z kurczaka, pokryta serem pleśniowym, piecze się w piekarniku do złocistego brązu, tworząc pyszny kontrast smakowy między delikatnym mięsem a intensywnym serem. Przepis ten zachwyci miłośników serów pleśniowych oraz fanów szybkich i efektownych dań.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj składniki: filet z kurczaka, brokuł, ser żółty, jogurt, czosnek, papryka słodka, sól, pieprz.
  2. Filety z kurczaka przetnij wzdłuż, aby uzyskać dwa plastry z każdego fileta.
  3. Rozbij filety, posyp solą, pieprzem i papryką.
  4. Układaj kotlety na blaszce do pieczenia, przyprawioną stroną do dołu
  5. Zetrzyj ser żółty na tarce o grubych oczkach
  6. Mieszaj, aż składniki się połączą.
  7. Nałóż pastę brokułową na kotlety, równomiernie rozprowadzając.
  8. Wstaw kotlety do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 40 minut.
  9. Po upieczeniu, posyp startym serem i wstaw ponownie do piekarnika na 2-3 minuty, aby się roztopił.
  10. Podawaj gorące
Pierś z kurczaka z serem pleśniowym z piekarnika

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pierś z kurczaka z serem pleśniowym z piekarnika, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up