Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym

Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym to tradycyjne danie kuchni polskiej, które zachwyca prostotą i smakiem. Placki przygotowane z tartych ziemniaków i cebuli, podsmażane na chrupiąco, idealnie komponują się z sosem czosnkowym, który dodaje im wyrazisty i aromatyczny smak. To sycące i pyszne danie, które doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację.

Składniki

Przygotowanie

  1. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Kroimy cebulę w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z 2 łyżkami oleju, dodajemy sól i smażymy do zeszklenia.
  3. Drobno kroimy szczypiorek i siekamy koperek.
  4. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie rozgniatamy, dodajemy zeszkloną cebulę, sól, pieprz, paprykę słodką i ewentualnie przecisnęty czosnek.
  5. Dodajemy jajka, mieszamy, następnie dodajemy mąkę, szczypiorek i koperek, dokładnie mieszamy.
  6. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej.
  7. Smażymy kotlety na rozgrzanym tłuszczu przez około 4 minuty z każdej strony na średnim ogniu, obracając, aż będą złociste.
  8. Po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
  9. Podajemy kotlety np
  10. Dziękujemy za oglądanie i zachęcamy do subskrybowania kanału
Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up