Placuszki z jabłkami dla dzieci

Placuszki z jabłkami to proste i smaczne danie, które z pewnością przypadnie do gustu dzieciom. Soczyste kawałki jabłek dodają słodyczy i świeżości, a cynamon i wanilia podkreślają smak. Placuszki można podawać zarówno na śniadanie, jako przekąskę, jak i deser. Są szybkie w przygotowaniu i świetne na ciepło z bitą śmietaną lub jogurtem. Idealne rozwiązanie na pożywne i smaczne danie dla małych łasuchów.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj wszystkie składniki: jogurt naturalny, sól, sodę lub proszek do pieczenia, cukier (lub miód), jajka, mąkę pszeniczną, banany, jabłka, olej do smażenia.
  2. W dużej misce umieść jogurt naturalny
  3. Miksuj składniki przez chwilę, aż się połączą.
  4. Stopniowo dodawaj 2 szklanki mąki pszennej (320 g), nadal miksując, aby nie tworzyły się grudki
  5. Pokrój 2 banany na drobne kawałki i dodaj do ciasta.
  6. Staraj jabłka, zetrzyj je na tarce i również dodaj do ciasta
  7. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładaj po dwie łyżki ciasta na placuszki.
  8. Smaż placuszki na małej mocy palnika przez około półtorej minuty z każdej strony, aż uzyskają jasno brązowy kolor
  9. Po usmażeniu, odsącz placki z nadmiaru tłuszczu, kładąc je na ręczniku papierowym.
  10. Placki możesz posypać cukrem pudrem przed podaniem.
  11. Placuszki z jabłkami są gotowe do podania
Placuszki z jabłkami dla dzieci

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Placuszki z jabłkami dla dzieci, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up