Plastry schabu zapiekane z warzywami

Plastry schabu zapiekane z warzywami to smaczny i sycący posiłek, który świetnie sprawdzi się na obiad. Mięso jest delikatne i soczyste, a warzywa dodają mu aromatyczności i chrupkości. To proste danie, które można szybko przygotować i zaskoczyć nim całą rodzinę lub gości. Idealne połączenie mięsa i warzyw sprawiają, że ta potrawa z pewnością stanie się ulubionym daniem wszystkich domowników.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj marynatę: w miseczce wymieszaj koncentrat pomidorowy z wodą, dodaj musztardę, ketchup, majonez, przyprawy i przeciśnięty czosnek
  2. Pokrój schab wieprzowy na plastry o grubości 1-2 cm i rozbij je na cienkie kotlety.
  3. Marynuj schab: obtaczaj plastry mięsa w przygotowanej marynacie i układaj warstwami w misce
  4. Przygotuj warzywa: pokrój cebulę w półplasterki, paprykę oraz ogórki kiszone na plasterki.
  5. Składanie potrawy: układaj zamarynowane plastry mięsa na dnie naczynia żaroodpornego, posypaj warzywami warstwami między kotletami.
  6. Posyp warstwy mięsa i warzyw pozostałymi warzywami, możesz również posypać startym serem.
  7. Polej wszystko sosem.
  8. Przykryj naczynie pokrywką lub folią aluminiową.
  9. Piecz potrawę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 70-80 minut (grzałka góra-dół), sprawdzając miękkość mięsa.
Plastry schabu zapiekane z warzywami

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Plastry schabu zapiekane z warzywami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up