Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym to aromatyczne i soczyste danie, które zachwyci wszystkich miłośników mięsa wieprzowego. Polędwiczki zostają delikatnie podsmażone i duszone w wybornej mieszance ziół i przypraw, a następnie podlane sosem, który powstaje z naturalnych soków mięsa. Danie to doskonale sprawdzi się na obiad lub uroczystą kolację, dodając elegancji i smaku każdemu spotkaniu.
Składniki
Przygotowanie
- Myjemy polędwiczkę, osuszamy i ściągamy błonę.
- Kroimy polędwiczkę na plastry o grubości 1,5 cm i delikatnie rozbijamy.
- Oprószamy plastry solą, pieprzem i mąką pszenną z obu stron.
- Smażymy polędwiczki na rozgrzanej patelni, najlepiej w dwóch porcjach, na oleju lub masle klarowanym, aż się zarumienią.
- Wyjmujemy obsmażone polędwiczki z patelni i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę do zeszklenia.
- Dodajemy posiekany czosnek, wracamy polędwiczki na patelnię.
- Zalewamy wszystko wrzątkiem i dodajemy przyprawy: majeranek, słodką paprykę, pieprz i sól.
- Delikatnie mieszamy, zmniejszamy płomień, przykrywamy i dusimy przez około 30-40 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Możemy sprawdzić miękkość mięsa i ewentualnie dusić dłużej.
- Gotowe danie podajemy ciepłe
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz


Zalecamy również