Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym to aromatyczne i soczyste danie, które zachwyci wszystkich miłośników mięsa wieprzowego. Polędwiczki zostają delikatnie podsmażone i duszone w wybornej mieszance ziół i przypraw, a następnie podlane sosem, który powstaje z naturalnych soków mięsa. Danie to doskonale sprawdzi się na obiad lub uroczystą kolację, dodając elegancji i smaku każdemu spotkaniu.

Składniki

Przygotowanie

  1. Myjemy polędwiczkę, osuszamy i ściągamy błonę.
  2. Kroimy polędwiczkę na plastry o grubości 1,5 cm i delikatnie rozbijamy.
  3. Oprószamy plastry solą, pieprzem i mąką pszenną z obu stron.
  4. Smażymy polędwiczki na rozgrzanej patelni, najlepiej w dwóch porcjach, na oleju lub masle klarowanym, aż się zarumienią.
  5. Wyjmujemy obsmażone polędwiczki z patelni i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę do zeszklenia.
  6. Dodajemy posiekany czosnek, wracamy polędwiczki na patelnię.
  7. Zalewamy wszystko wrzątkiem i dodajemy przyprawy: majeranek, słodką paprykę, pieprz i sól.
  8. Delikatnie mieszamy, zmniejszamy płomień, przykrywamy i dusimy przez około 30-40 minut, od czasu do czasu mieszając.
  9. Możemy sprawdzić miękkość mięsa i ewentualnie dusić dłużej.
  10. Gotowe danie podajemy ciepłe
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up