Policzki wieprzowe w sosie własnym

Policzki wieprzowe w sosie własnym to danie, które zachwyca intensywnym smakiem i soczystością mięsa. Po długim duszeniu w wyrazistych aromatach warzyw i przypraw, policzki stają się miękkie i smakowite. Sos wywarowy z dodatkiem winem podkreśla głęboki smak dania, które doskonale komponuje się z kaszą lub purée ziemniaczanym. To idealna propozycja dla miłośników tradycyjnych dań mięsnych.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obranie i pokrojenie warzyw (np
  2. Rozgrzanie oleju lub masła na dużej patelni.
  3. Wrzucenie warzyw na patelnię i smażenie aż zmiękną i się zeszklią.
  4. Przygotowanie policzków wieprzowych poprzez ich oczyśzczenie, osuszenie i przyprawienie solą oraz pieprzem.
  5. W osobnej patelni rozgrzanie oleju lub masła i obsmażenie policzków z obu stron na złoty kolor.
  6. Dodanie obsmażonych policzków do warzyw na dużej patelni.
  7. Zalewanie wszystkiego bulionem lub winem, tak aby składniki były przykryte.
  8. Doprowadzenie do wrzenia, a następnie zmniejszenie ognia i duszenie potrawy pod przykryciem przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  9. Po upływie czasu sprawdzenie, czy mięso jest odpowiednio miękkie, jeśli nie, to kontynuowanie duszenia.
  10. Ostateczna korekta smaku solą i pieprzem.
  11. Podanie policzków wieprzowych w sosie własnym, np
Policzki wieprzowe w sosie własnym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Policzki wieprzowe w sosie własnym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up